معیارهای انتخاب پمپ گریز از مرکز
معیارهای انتخاب پمپ گریز از مرکز چیست؟
اولین و مهم ترین داده برای انتخاب پمپ گریز از مرکز ، دبی و هد نقطه کار مورد نظر است که از منحنی سیستم مشخص می شود و فرکانس برق هم معمولاً مشخص است. با استفاده از این داده ها می توان اندازه پمپ، سرعت دورانی و نیز تعداد طبقات پمپ را از روی منحنی مشخصات سازندگان پمپ مشخص نمود.
سایر اطلاعات مانند بازدهی پمپ، توان جذبی، مقدار هد مکش مثب خالص مورد نیاز و قطر پروانه از روی منحنی های جزئی پمپ مانند زیر بدست خواهد آمد.
معمولاً ترجیح بر آن است که نقطه کار پمپ در نزدیکی دبی بهترین نقطه عملکردی انتخاب شود و از لحاظ استانداردی بین 80 تا 100 درصد دبی نقطه بهینه قرار گیرد. پارامترهایی نظیر دبی مینیمم و ماکسیمم که معمولاً از منظر سطح ارتعاشات ، سطح نویز و نیز از منظر میزان نیروهای شعاعی و محوری تعیین میشوند، معمولاً از داده های سازنده پمپ قابل استحصال خواهد بود. علاوه بر پارامترهای هد و دبی و توان و راندمان، بحث کاویتاسیون نیز بایستی کنترل شود.
برای پمپهایی که بصورت سری کار میکنند، بایستی منحنیهای عملکرد هر پمپ جمع شوند و تلفات میان آن دو کسر گردد و منحنی کلی مجموعهی پمپها بر حسب دبی بدست آید. همچنین برای پمپهایی که بصورت موازی کار میکنند(معمولاً پمپهای یکسان با یکدیگر موازی میشوند)، در هر هد متناظر، دبیها با یکدیگر جمع میشود و منحنی پمپهای سریشده رسم میگردند و تلاقی منحنی سیستم با منحنی پمپهای سری شده ، نقطه کار پمپها را مشخص میکند.
در کنار ملاحظات هیدرولیکی، ملاحظات مکانیکی نیز بایستی درنظر گرفته شود. اثرات بیشترین فشار رانش و دمای سیال پمپاژ، انتخاب آببند مکانیکی و الزامات خنککاری، سطح ارتعاشات و نویزهای حاصل از کارکرد پمپ، انتخاب جنس مناسب برای اجزای پمپ در مقابل سیالات خورنده و ساینده با درنظر گرفتن الزامات استحکام و دما از جمله مواردی است که در انتخاب پمپ بایستی لحاظ گردد.
انتخاب موتور الکتریکی و نحوهی راهاندازی آن نیز از جمله ملاحظاتی است که انتخاب پمپ را تکمیل میکند.