عدم هم محوری (misalignment)
- عدم هم محوری (Misalignment) چیست و چگونه می توان آن را شناسایی نمود؟
عدم هم محوری به شرایطی گفته می شود که محور هندسی تجهیز دوار با محور دوران آن در حین کار، یکسان نباشد.
- عدم هم محوری زاویه ای (Angular misalignment)
عدم هم محوری زاویه ای (Angular misalignment) عبارت است از اینکه محور دو شفتی که به یکدیگر متصل گردیده اند، با یکدیگر زاویه داشته باشند و موازی نباشند.
- عدم هم محوری موازی (Parallel misalignment)
عدم هم محوری موازی (Parallel misalignment) نیز زمانی به وجود می آید که محورهای دو شفت با هم موازی هستند ولی نسبت به یکدیگر فاصله دارند.
- طریقه شناسایی عدم هم محوری
برای شناسایی عدم هم محوری در حوزه صنعتی از تحلیل ارتعاشات استفاده می گردد. با استفاده از آنالایزر ارتعاشی، وضعیت ارتعاشات تجهیز در دورهای مختلف نمایش داده می شود و با تحلیل نمودار مربوط به آن می توان مسأله ی هم محوری را شناسایی نمود.
- تحلیل نموداری
بطور کلی در عمل، ترکیبی از عدم هم محوری موازی و زاویه ای وجود دارد که تحلیل نمودار تعیین می کند که کدام یک غالب هستند. در نمودار دامنه بر حسب سرعت دورانی، چنانچه در جهت محوری شاهد آن باشیم که دامنه ی ارتعاشات در سرعت کاری بصورت قابل ملاحظه ای دیده می شود (پیک ارتعاشات) و همچنین در سرعت هایی معادل دو و سه برابر سرعت کاری نیز، پیک یا قله دیده می شود، مبین عدم هم محوری زاویه ای است. البته در جهت شعاعی نیز ممکن است چنین پیکی با سطح یا مقدار کمتر در دامنه ارتعاشات دیده شود.
در عدم هم محوری موازی نیز شرایط بالعکس حالت قبل خواهد بود. در راستای شعاعی پیک ارتعاشات در 2 برابر سرعت کاری مشاهده می شود و تا حدودی در سرعت کاری نیز سطح ارتعاشات قابل توجه است. البته همین طیف ارتعاشات نیز ممکن است در راستای محوری با مقادیر کمتری خود را نشان دهند.
عدم هم محوری در 1 و 2 برابر سرعت کاری خود را نشان می دهد. از آنجایی که وجود پیک ارتعاشاتی در 1 برابر سرعت دورانی می تواند ناشی از وجود نابالانسی در تجهیز هم باشد، نیاز به تست های تکمیلی تری هم برای تعیین عدم هم محوری وجود خواهد داشت.